Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jom Hasjoa

1 mei 2019 @ 20:00 - 22:00

Op Jom Hasjoa wordt sinds 1953 in Israël de Sjoa herdacht wordt. De impact van de Sjoa kan echter moeilijk onder woorden worden gebracht. Maar persoonlijke verhalen maken dit wel tastbaar en voelbaar. Dit jaar vindt de Jom Hasjoa herdenking in de Dijksynagoge plaats op woensdag 1 mei. Elk jaar hebben wij tijdens Jom Hasjoa een bijzondere gast die vanuit zijn/haar eigen levensgeschiedenis wil en nog steeds kan komen vertellen.
Dit jaar is Wolfgang Kotek onze gast. Wolfgang werd in 1930 in Duitsland geboren, maar na de Kristallnacht van 1938 door zijn moeder naar Nederland gestuurd. Daar is hij nooit meer weggegaan. In Rotterdam zuid werd hij huisarts tot aan zijn pensioen. Wij zijn vereerd dat hij over zijn bijzondere levensgeschiedenis komt vertellen.

Op Jom Hasjoa herdenken wij in het bijzonder de joodse slachtoffers uit Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Door de burgemeesters van beide gemeenten zullen de namen voorgelezen worden. Wij herdenken om hen niet te vergeten, hen wiens Joodse identiteit in de WO II fataal was. De slachtoffers die behoorden tot het onvoorstelbaar aantal van 102.000 Nederlandse Joden die slachtoffer werden van een dwaas en haatzuchtig regime, maar deels ook van onverschilligheid en van een andere kant uit kijken. Onvoorstelbaar dit getal, gelijk aan alle inwoners van de stad Delft. Stelt u zich eens voor dat zij vandaag met 97 treinritten, in wagons zonder enig gerief, waarin telkens ruim 1.000 mensen gepropt worden, naar een concentratiekamp in Duitsland of Polen zouden worden gereden. Om daar allemaal te worden vermoord. Dat zou toch gruwelijk zijn!!

Gegevens

Datum:
1 mei 2019
Tijd:
20:00 - 22:00