Struikelstenen gelegd

Actueel, nieuws

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 april jl. zijn in Sliedrecht Struikelstenen gelegd. Op zaterdag voor de Merwegijzelaars Arie de Kluijver, Pieter van Hemert en Teunis Ceelen. Op Koningsdag, vrijdag de 27e voor het joodse gezin Simon den Hartog en de onderduikkinderen Bertje en Marleentje Sanders. Simon den Hartog was geboren in 1869 en destijds een bekende Sliedrechtenaar. In 1942 bestond het huishouden van Simon den Hartog en zijn vrouw Mietje tevens uit dochter Hendrijntje, Simon’s oudere zus Betje Kleinkramer-den Hartog en nichtje Sophia den Hartog. Simon was behalve ondernemer actief geweest in de politiek en in het verenigingsleven. Hoewel er in die tijd geen actief joods leven in Sliedrecht meer was, waren het Sliedrechtse burgers met een nadrukkelijk joodse identiteit. De kinderen Sanders waren afkomstig uit Haarlem en kwamen uit een gezin met 3 kinderen, het oudere zusje Eline was ondergebracht in het oosten van het land.

Bij de steenlegging van het gezin den Hartog sprak onder andere Hariet Eisenmann die na de oorlog als kind vaak bij haar tante Ro (dochter van Simon) logeerde. Het was een dag met wisselende emoties, een weerzien met Sliedrecht en ontmoetingen met oude bekenden. Echter ook een beladen dag, een dag met een droeve herinneringen. Aan tante Ro die – aldus Hariet – na de oorlog alles kwijt was en alleen de textielzaak van haar vader nog had. Op zoek naar een joodse familie om de zaak te runnen vond ze de familie Stodel uit Amsterdam. Jansje Stodel, die als kind in Sliedrecht opgroeide, bedankte Sliedrecht bij de steenlegging voor de kinderen Sanders. Met weinig woorden zij ze heel veel, namelijk dat Bertje en Marteentje door de dwaasheid van de oorlog nooit Bert en Marleen geworden waren, afgebroken levens….

Meer informatie over het de steenlegging en het gezin van Simon den Hartog is te vinden op: https://www.struikelstenensliedrecht.nl/familie-hartog-simon-den/

Voor de steenlegging en nadere informatie van de familie Sanders, waartoe Bertje en Marleentje behoorden, zie: https://www.struikelstenensliedrecht.nl/sanders-bertje/ en https://www.struikelstenensliedrecht.nl/sanders-marleentje/

In de expositieruimte van de Dijksynagoge wordt blijvend onderdak geboden aan de herinnering aan deze mensen. Dat hun namen altijd genoemd mogen worden zodat de herinnering aan hen moge blijven voortbestaan!

IMG_1568 IMG_1552 IMG_1546 IMG_1545 IMG_1509 IMG_1492 IMG_1571-2