HERDENKING

nieuws

Nooit meer AuschwitzDe stichting Dijksynagoge ziet het onder andere als haar taak blijvend onderdak te bieden aan de herinnering aan joods leven en joodse inwoners van Sliedrecht en omgeving. Maar niet alleen de herinnering aan hun leven maar ook aan hun gruwelijke dood. Een dood die ook Simon den Hartog uit Sliedrecht onder ogen moest zien omdat hij niet wilde vluchten want, zo zei hij “hij was toch met niemand in oorlog.” Een dood die vernietiging van beschaving was.

De stichting Dijksynagoge ziet zichzelf niet als eigenaar van deze herinneringen. Beslist niet! Hoe meer mensen deze herinnering  levend houden – hoe pijnlijk ook –  hoe beter. Herinneringen moet immers niet alleen in gebouwen, maar ook in gebeurtenissen, geschiedenislessen en herdenkingen zoals ‘Nooit meer Auschwitz’ een blijvende plaats hebben. En wel op zodanige wijze dat het de harten van de mensen raakt, zodat dat de herinnering aan wat nooit meer mag gebeuren ook plaats krijgt in de harten van volgende generaties. Alleen dan en dan alleen, zullen er altijd mensen zijn die hart hebben voor het blijven ondersteunen van musea, gebedshuizen en herdenkingen zoals “Nooit meer Auschwitz’. Want het gekke met de geschiedenis is dat deze zich juist dan herhaalt, als we deze niet vertellen, niet doorgeven aan volgende generaties.

Op donderdagavond 16 april 2015 – op Jom Hasjoa – zal er in de Dijksynagoge een plechtige herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden. Op 4 mei 2015 zal er door het bestuur een krans gelegd worden bij het monument in Sliedrecht. Reserveer deze data alvast in uw agenda.

Namens het bestuur,
Ronald Kitsz