DAG VAN DE VERNIETIGING – JOM HASJOA

nieuws

Een vaste traditie is het, noodzakelijk ook, onze jaarlijkse herdenking. Dit keer met als gastspreker Celine Bos, een directe nazaat van Simon Van Hechten, een van de oprichters van de Sliedrechtse synagoge in 1845. Zij was samen met haar achterneef Hans van Hechten naar Sliedrecht gekomen en vertelde van de ingewikkelde familiegeschiedenis in relatie tot de WO II die grote sporen in de familie heeft achtergelaten.

Het was een indrukwekkend verhaal. Ook indrukwekkend was het met respect en plechtig voorlezen van de namen van de Joodse slachtoffers van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam door de beide burgemeesters.

De muzikale bijdrage was dit jaar van het Carmel Duo, bestaande uit Doron Peper en Freek van Diest. Voordat de ceremonie met het gezamenlijk zingen van het Hatikvah (het Israëlisch volkslied) afgesloten werd overhandigde Nathan, zoon van Naomi, onze docent modern Hebreeuws, aan Celine Bos en Hans van Hechten een boomcertificaat. Dit na voorlezing van de tekst erop waarop stond dat er in Israël bomen geplant zijn, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van familie van Hechten uit de WO II.