BIJEENKOMST JOM HASJOA DRUK BEZOCHT

Actueel, nieuws

Op woensdag 11 mei jl. vond in de Dijksynagoge de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking plaats. De bijeenkomst werd heel goed bezocht, enkele bezoekers hadden zelfs een sta-plaats. Als gasten waren aanwezig burgemeester A.P.J. van Hemmen van Sliedrecht en loco-burgemeester T. Boerman van Hardinxveld-Giessendam. Voorts bestuurders van de stichtingen voor Struikelstenen (of Stolpersteinen) uit Dordrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk en Sliedrecht. Voorzitter Ronald Kitsz gaf in zijn toespraak aan dat herinneren pijn kan doen, maar hij noemde het onvermijdelijk om de monsterlijke daden tegen de menselijkheid niet te herinneren én de gevolgen daarvan niet te herdenken! Uit respect voor slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook omdat dergelijke daden nog steeds voorkomen. Daarbij zijn de daden op zichzelf al afschuwelijk. Ronduit weerzinwekkend noemde hij dat dergelijke daden door sommigen schaamteloos met vreugde worden begroet.

Als bijzondere gast was aanwezig Liesje Vaz Dias. Vrijmoedig vertelde zij haar familigeschiedenis waarbij ze als klein meisje ondergedoken zat in Hendrik Ido Ambacht en zij haar ouders, zusjes en broer de oorlog, met onderduiken elders, overleefd hebben. Velen, zeer velen echter niet. Ook gaf zij met haar verhaal een inkijk in de impact die oorlog in het leven van een mens kan hebben en hoe dit jaren later nog nadreunt. Een bijzonder verhaal van een familie, waarin de geschiedenis van vervolging zich jammerlijk heeft herhaald. Haar voorouder Antonio Vaz Dias was geboren in 1705 en gevlucht voor de inquisitie in Portugal.

Tijdens de bijeenkomst werden de namen van de slachtoffers voorgelezen, waaronder die van onderduikers zoals de kinderen Marleentje en Bertje Sanders. Door de aanwezige kinderen werden voor allen kaarsen aangestoken. Het was een plechtige bijeenkomst waarin verleden en heden met elkaar in verband werden gebracht. Dit mede door verhalen uit de actueliteit die illustreren hoezeer het nodig blijft om niet te vergeten dat de oorlog niet met gaskamers begon, maar met haatpredikers die een grote massa, kritiekloze mensen verleidde tot onverschilligheid. Dat mag nooit meer gebeuren, dan verliest de maatschappij immers opnieuw haar beschaving. Bijzonder bemoedigend was dan ook de grote opkomst!

TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_16 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_15 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_14 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_13 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_12 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_11 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_10 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_6 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_5 TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_3TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_1TVVA_JomHasjoa_DijksynagogeSliedrecht_9