SJOA HERDENKING IN DE DIJKSYNAGOGE

Actueel, nieuws

Op donderdag 28 april jl. vond in de Dijksynagoge de jaarlijkse herdenking in het kader van Jom Hasjoa plaats. Op deze dag worden sinds 1953 in Israël de Joodse slachtoffers van de WO II herdacht. Later zijn ook elders ter wereld herdenkingen georganiseerd, in Nederland sinds 1984.

De herdenking vindt altijd plaats op de 27e van de Joodse maand Nisan en herinnert aan de opstand in het getto van Warschau. Het is dan ook tevens de herinnering aan het heldendom dat uit dit verzet sprak en welk verzet tegen onderdrukking altijd geëerd dient te worden. Gastspreker was dit jaar de oorspronkelijk uit Ede afkomstige Micha Gelbert (1935). Aan het begin van oorlog overleefde het gezin waaruit hij afkomstig was het bombardement op Rotterdam, vervolgens de gevangenschap in Westerbork en ten slotte – zoals Micha dit zelf noemen – het ‘crepeerkamp van Bergen-Belsen. Zijn toespraak was boeiend en indrukwekkend tegelijk en relevant voor de wereld van vandaag.

Indrukwekkend was ook het oplezen van de namen van de Joden van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam die tijdens de oorlog vermoord zijn. Traditioneel door de burgemeesters, respectievelijk de heren J. de Vries en D. Heijkoop, die beiden ook een kaars hebben aangestoken. De nagedachtenis aan de slachtoffers wordt daarmee levend gehouden en “als dat maximaal mogelijk is, moeten we dat tenminste doen”, aldus het bestuur van de Dijksynagoge.