BEVRIJDINGSDAG 2020: HISTORISCHE GEBEURTENIS BIJ DIJKSYNAGOGE

Actueel, nieuws

In deze tijd van beperkingen vanwege de heersende epidemie is ook de bij de Dijksynagoge geplande bijeenkomst in verband met Bevrijdingsdag niet doorgegaan. Het was echter geen optie voor het bestuur hier 75 jaar na de oorlog helemaal geen aandacht aan te besteden. Bovendien was er iets bijzonders te melden en daarom ook iets bijzonders gepland. Op 5 mei 1945 hees de pleegzoon van de Joodse mw. J. Polak-van Brink (Jet), dhr. A. Venverloo (Ab), de Nederlandse vlag bij haar huis, destijds C 562, thans Molendijk 198 te Sliedrecht. Ook mw. Polak verscheen die dag bij haar huis, tot verrassing van de toenmalige buurtbewoners die vermoedden dat zij wellicht ook voorgoed ‘verdwenen’ was.

Door een toevallige ontmoeting met mw. W. Korevaar-van de Graaf hoorde Kees van der Sluijs uit Sliedrecht van het feit dat mw. J. Polak-van Brink (Jet) en haar inwonende zuster H. van Brink (Lena) de oorlog hadden overleefd. Mevrouw Korevaar was destijds nog jong en woonde met haar ouders in het huis tegenover haar. Nader onderzoek door Kees van der Sluijs leverde onder meer op dat beide zusters  tijdens de oorlog op verschillende plekken ondergedoken hebben gezeten o.a. in Papendrecht, Giessendam, Giessen-Nieuwkerk, Amsterdam en vermoedelijk en ten slotte ook in Sliedrecht.

Op 5 mei 2020 – 75 jaar naar dato – heeft haar kleindochter mw. J.J. Groenenboom-Polak, diezelfde vlag opnieuw gehesen. Dit in bijzijn van burgemeester Van der Borg, en N. Boer, voorzitter van het 4/5 mei Comité. Ook dhr. R. Kitsz van de stichting Dijksynagoge, die sinds vorig jaar trotse eigenaar van deze vlag is, was aanwezig. Het was een bijzonder en historisch moment, niet in de laatste plaats voor mw. Groenenboom-Polak die blij was dat de vlag een bijzonder thuis gekregen heeft. De vlag met een verhaal heeft een prominente plaats in de expositieruimte van de Dijksynagoge. Via deze LINK is een filmpje van het hele verhaal te zien.