Rondleiding en vertelling over Pesach
Op 10 januari 2016 bracht een groep jongeren en volwassen een bezoek aan de Dijksynagoge. Van tevoren was gevraagd uitleg te geven over het Pesach. Er was een gedekte tafel met wat er Pesach te zien, te proeven, te leren en te herinneren is. Een tafel met peterselie (karpas), dat doet denken aan de lente. Dit wordt gedoopt in water met zout, als herinnering aan de tranen in Egypte en het feit dat het leven niet altijd vreugde inhoudt. Er werd gesproken over het lam dat destijds geslacht werd in de nacht van Exodus, waarvoor een kippenbotje als herinnering wordt gebruikt (zeroah ). Maar er was ook een hard gekoot ei (Baytzah), symbool voor nieuw leven. Natuurlijk mierikswortel (maror), bitter van smaak vanwege de herinnering aan de bitterheid van de slavernij in Egypte. Verder radijs (chazeret), dat als het jong is zoet is maar later hard en bitter wordt. Zoals de houding van de Egyptenaren was: eerst zoet tegen het volk, later hard en bitter. En ten slotte een mengsel van appels, noten, rozijnen, kaneel en wijn (charoset); de zoetheid van dit gerecht staat voor het geluk na de bevrijding uit Egypte. Het was een erg geslaagde bijeenkomst, waarin het niet alleen goed proeven was, maar ook beter begrijpen en herinneren. Herinneren aan een geschiedenis die niet slechts interessant is voor de Bijbellezer, maar relevant voor ons aller bestaan. Het staat voor zorg, trouw en bevrijding van de G’d van Israël, voor betekenis in het leven.